icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Giraffe-hr
Nieuws 31/01/2022

“Een organisatie kan én winst maken én iets goeds doen voor de wereld"

giraffe hr

Onze Giraffe Charlie. Intussen op zijn zesde opdracht (hij moest zelf even tellen). Een gesprek over een van kinds-af-aan behoefte aan autonomie, zijn visie dat winstmaximalisatie en maatschappelijke relevantie hand in hand kunnen (moeten) gaan en zijn vierde hobby, zijnde stofzuigen.

BOUWEN Ik neem niet zozeer een lege stoel in een team in, ik word er altijd bijgehaald om een project vorm te geven. Met een concreet resultaat dat opgeleverd moet worden. Het bouwen van een team, een afdeling of structuren in een organisatie vanuit HR-perspectief. Dat kan het doorvoeren van een bepaalde procesoptimalisatie zijn of wat ik nu doe: de ontwikkeling en implementatie van een moderne gesprekscyclus. Dat bouwen aan een HR-instrument dat uiteindelijk moet bijdragen aan de implementatie van de organisatiestrategie, dat vind ik het leukste om te doen.

TOEGEVOEGDE WAARDE Wat mij steeds duidelijker wordt is dat veel HR-afdelingen nog steeds zoekend zijn op welke wijze ze écht van toegevoegde waarde zijn. Los van dat we dat als HR vanzelfsprekend vinden en er nu een momentum is dat anderen die waarde ook erkennen en begrijpen. Maar op bepaalde niveaus is het vandaag de dag nog steeds een discussie. Zo zijn er nog steeds organisaties waar HR geen onderdeel van de directie uitmaakt. Er is een organisatiestrategie, en nu? Of helaas nog vaker: er is geen organisatiestrategie, en nu? Wat is de rol van HR daarin?

KOFFIE Heel veel HR-instrumenten lijken op het eerste oog universeel toepasbaar, maar die organisatiecontext is cruciaal. In hoeverre kunnen we iets standaards neerzetten, zónder het helemaal plat te slaan en iets te implementeren dat geen betekenis meer heeft binnen de organisatie? Dat vind ik zo'n interessant speelveld. Om dat te onderzoeken en continu mijn werk op de context van de organisatie en de mensen af te stemmen. Vaak krijg ik vrij spel om zelf uit te vogelen wat de beste wijze is. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt en het prikkelt mijn autonomie. Uit de gesprekken die ik voer met mensen haal ik de meest waardevolle informatie. Om te begrijpen waar ze vandaan komen, hoe ze tot op dit punt zijn gevormd. Daarnaast zet ik ook gewoon al mijn zintuigen aan. Cultuur wordt vaak ook op andere wijze tastbaar. De manier waarop het kantoor is ingericht, hoe je begroet wordt, hoe mensen gekleed zijn, wat voor kóffie er geschonken wordt...

Giraffe HR

ME MYSELF AND I Het vormen van dat beeld vraagt nu met voornamelijk thuiswerken wel meer energie. Ik word niet geleefd door de operatie en bepaal vaak in grote lijnen mijn eigen agenda, heb daar veel denk- en uitwerktijd in zitten. Voorheen liep je een ruimte in en ontmoette je meteen zes personen. Er gebeurt nu niks om me heen. Op eigen initiatief moet ik alles in gang zetten. Je moet er nu nog meer dan eerst bewust van zijn dat je het echt zelf moet doen. Ook  duurt het vormen van een beeld van de context langer dan ik eigenlijk zou willen. Maar dit went. Ook via Teams kun je met geduld en oprechte aandacht veel te weten komen over de organisatie en de mensen.

SCHOOLVERLATER Ik solliciteerde bij Giraffe HR toen ik nog in Australië woonde en werkte. Dat typeert mij, ik kies over het algemeen niet de standaard route. Van jongs af aan ben ik al wat rebelser. Neem niet meteen iets voor lief aan, wil het zelf ontdekken en een mening formuleren. Eigenwijs, je zou het ook nieuwsgierig kunnen noemen. Ik ben een schoolverlater. In 4 havo bleef ik zitten en vervolgens verzaakte ik wederom. Dat was wel een wake-up-call; ik had namelijk wel de ambitie om mezelf theoretisch te ontwikkelen. Ben toen versneld mbo gaan doen en vanaf dat moment doorliep ik studies met plezier. Omdat ik mijn eigen keuzes kon maken in de vakken die ik volgde. Ik stroomde door naar het hbo en heb net mijn master afgerond. Ik heb er nooit van gebaald dat ik de middelbare school niet af heb gemaakt, ik heb dat pad moeten bewandelen om de persoon te worden die ik nu ben.

IN CHARGE Mijn sleutel is discipline. Zo heb ik de drie ballen werk, studie en privé hoog kunnen houden. Van nature ben ik heel georganiseerd, ik kan ook goed 'nee’ zeggen. Heb dan niet het gevoel dat ik iets mis. Ik ben graag in charge. Niet obsessief overigens, ik kan er prima tegen als er ergens chaos is en kan goed gaan kamperen met maar één outfit mee in de rugzak. Ben heel adaptief, maar in mijn eigen omgeving heb ik het graag op mijn manier. Dat zie je ook als je mijn huis binnenstapt, geen twijfel over mogelijk. Terwijl ik kook, ruim ik op. Anders mis ik later weer wat of staat er iets in de weg. Stofzuigen is mijn vierde hobby. Mijn vriendin is absoluut niet zo, maar daar vullen we elkaar goed aan.

WINST ÉN WERELD De afgelopen jaren heb ik er, mede door mijn studie, steeds meer moeite mee als een organisatie enkel en alleen bezig is met het maximaliseren van economische winst. Dat getuigt in mijn ogen van weinig visie. Er is zoveel overlap tussen de mens en de rest van de maatschappij en wereld, dat kun je niet los van elkaar zien. Welke rol pak je als organisatie in die maatschappij? Je kan én winst maken én een bepaald maatschappelijk belang dienen. Iets goeds doen voor de wereld. Of dat sociaal of ecologisch is maakt niets uit, het doet mij al goed als de intentie er is om er iets mee te doen. Voor mij, en voor HR, ligt er veel potentie om die transitie aan te wakkeren. Deze is noodzakelijk.  

overzicht nieuws

Benieuwd wat de experts van Giraffe HR voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!